3 dôvody, prečo by ste čistenie fasád nemali odkladať až do jari

Štandardný

Jar je pre majiteľov rodinných domov naozaj rušným obdobím. Spolu s jarou sa totižto častokrát púšťame do veľkého upratovania, či už ide o interiér domu, pivnicu, garáž alebo exteriér domu. Takisto práve na jar je našou neodkladnou povinnosťou, aby sme sa postarali aj o záhradkárske práce. A spolu s tým si väčšinou majitelia domov na jar naplánujú aj čistenie fasád. To však môže byť chyba a my vám dnes ukážeme tri dôvody, prečo by ste rozhodne nemali s čistením fasád čakať až do jari.

čistenie fasád

#1 Po zime sa vaša fasáda zmení na nepoznanie

Najčastejším estetickým problémom, s ktorým sa majitelia rodinných domov stretávajú, sú machy, riasy a plesne na ich fasádnej omietke. A práve pre machy, plesne a riasy je zima ideálnym obdobím na to, aby sa rozmnožovali ešte oveľa rýchlejšie. V zime majú totižto k dispozícii všetky podmienky, ktoré pre svoj rast potrebujú – chlad, tmu, vlhkosť. Ľahko sa teda môže stať, že ak čistenie fasád nezabezpečíte ešte pred zimou, tak po niekoľkých zimných mesiacoch bude vaša fasádna omietka vyzerať, akoby prešli celé roky.

#2 Čistenie fasád vás zbaví zdravotného rizika

Ako sme už spomínali, na fasádach sa v zime najlepšie darí riasam a plesniam. Tie však so sebou prinášajú aj zdravotné riziká. Ak sa množia v póroch vašej fasádnej omietky, potom môžu ohrozovať zdravie vás i celej vašej rodiny. Neodkladajte preto čistenie fasád až na jar a zbavte sa tohto zdravotného rizika čo najskôr to je možné.

cistenie fasad

#3 Neriskujte, že sa vaša fasádna omietka poškodí

Ak sa o niečo pravidelne a dôkladne nestaráte, veľmi rýchlo sa to opotrebuje a zničí. To isté platí aj pre fasádne omietky. Ak svojej fasáde nevenujete dostatok pozornosti a nezabezpečíte čistenie fasád aspoň raz za 5 rokov, potom sa ľahko môže stať, že sa vaša fasáda nenávratne poškodí. Začnú sa na nej tvoriť praskliny a trhliny a potom je už jedinou možnosťou jej oprava, prípadne rovno nová fasádna omietka. V konečnom dôsledku vás to tak bude stáť omnoho viac financií, než pravidelné čistenie fasád.